Kaymakamlık Sınavı Deneyimlerim


Bu yıl eylül ayında yapılan Kaymakamlık sınavına girdim. Maalesef mülakata katılamadım(mülakat için 70 puan ve ilk 400 kişi arasına girmek gerekiyordu benim sıralamam 436). Ancak katılmak bile benim için güzel bir deneyim oldu. Geçmiş yılların aksine sınav çoktan seçmeli yani test usulü oldu. Sanırım bu yüzden biraz daha zordu. Ben 2 aylık bir çalışma yaptığım için bazı konuları yetiştiremedim. İktisat dersini hiç çalışmadan girmek zorunda kaldım. 4-5 aylık bir çalışmayla yapılamayacak bir sınav değildi.



Kaymakamlık Sınav Konuları

- Türkçe (14 soru)
- Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi (4 soru)
- Türkiye'nin Sosyo-ekonomik Yapısı (10 soru)
- Türkiye'de Demokratikleşme ve İnsan Hakları(6 soru)
- Anayasa Hukuku (13 Soru)
- İdare Hukuku (18 soru)
- Türkiye'nin İdari Yapısı (14 soru)
- Türkiye'de Mahalli İdareler (9 soru)
- İktisat (12 soru)

Kaynaklar

-Türkçe için belli bir çalışma yapmadım zaten normalde kitap/makale/kanun okuyan biri Kaymakamlık sorularını yapabilir. Paragraf ağırlıklı sorulardı.

-Tarih konusunda KPSS temeli olan biri için Trablusgarp Savaşı ve sonrasını tekrar etmek ve soru çözmek yeterli. Benim Hocam yayınlarından çıkan "Sen Bilirsin" soru cevap kitabı yeterli olur.

-Türkiye Ekonomisi için Murat Yayınları İktisat Fasikülleri içindeki Türkiye Ekonomisi kitapçığından çalıştım ancak Kaymakamlık sınavı için yetersizdi. Daha ayrıntılı bir kaynaktan çalışmakta fayda var.

-Demokrasi ve İnsan Hakları'na da 4T yayınlarından çıkan Kutluay Kararlı'nın kitabına göz atma şansım oldu. Bu ders için pek fikrim yok daha önce dersini almıştım ancak detaylı inceleme şansım olmadı. Çok fazla kanun, bildiri, anlaşma var. Uluslararası ve Türkiye'nin destek verdiği, imzaladığı anlaşmalar. Türkiye'de ya da başka ülkelerde düzenlenen İnsan Hakları konferanslarını sorabiliyorlar.

-Anayasa Hukuku için güncel bir kaynak olmadığı için direk Anayasamızdan çalıştım :) Soruların geneli zaten 2017 Anayasa değişikliği ve son seçimle yürürlüğe giren maddelerdi.

-İdare Hukuku konu anlatımı için Benim Hocam youtube kanalından "İlker Eroğlu" hocayı dinledim. Eğer eksiğiniz varsa mutlaka dinleyin çok iyi bir anlatımı var. Sürekli tekrar yapıyor ve aklınızda kalmaması imkansız. Soru çözümü için çok vaktim kalmasa da çıkmış soruları çözdüm. Ahmet Nohutçu hocanın(üniversiteden hocam olur kendisi) Konsensus çıkmış çözümlü sorularından yararlandım. 

Benim naçizane tavsiyelerim böyleydi umarım yardımcı olabilmişimdir. 
Tüm sorularınız için yorum bırakabilirsiniz.

Yorumlar